
Woonminister schrapt extra regels voor bouwen buiten de stad
Woonminister Mona Keijzer schrapt de verplichte toets op binnenstedelijke bouwmogelijkheden bij woningbouw buiten de bebouwde kom. De zogeheten Ladder voor Duurzame Verstedelijking vervalt volledig voor woningbouw, wat betekent dat overheden niet langer hoeven te onderbouwen waarom woningen buiten de stad nodig zijn. Keijzer hoopt hiermee de procedures te versnellen en de bouw van nieuwe woningen aan stads- en dorpsranden te vergemakkelijken.
De maatregel is onderdeel van de aangepaste Wet Versterking regie volkshuisvesting, die Keijzer donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met deze wet krijgt het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening meer zeggenschap over waar, wat en voor wie er wordt gebouwd. De oorspronkelijke wet, opgesteld door het vorige kabinet, voorzag al in een uitzondering voor projecten tot vijftig woningen, maar Keijzer gaat nu een stap verder door de Ladder volledig te schrappen.
Naast het versoepelen van de regels voor woningbouw buiten de stad, blijft de eis bestaan dat tweederde van alle nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Hiervan moet 30% uit sociale huurwoningen bestaan. In tegenstelling tot eerdere plannen wordt deze norm op regionaal niveau toegepast in plaats van per gemeente. Bovendien mogen provincies geen strengere eisen stellen aan het aandeel sociale huur.
Een andere versoepeling in het wetsvoorstel is de uitbreiding van vergunningsvrij bouwen. Huiseigenaren mogen zonder vergunning een woning op hun eigen erf plaatsen, mits deze bestemd is voor een familielid in de eerste lijn.
Keijzer dringt aan op snelle behandeling van de wet. De wet moet voor 1 juli worden aangenomen door zowel de Tweede als de Eerste Kamer, anders dreigt Nederland miljarden mis te lopen uit het Europese coronaherstelfonds. Gezien de omvang van het wetsvoorstel is dat een krappe deadline.
Bron: FD.nl