Huizenprijzen bereiken nieuw record ondanks hogere rente
De Nederlandse huizenprijzen zijn in april naar een nieuw record gestegen, ondanks aanhoudend hogere hypotheekrentes. Geholpen door onder meer hogere lonen en de aanhoudende krapte op de woningmarkt, werd de vorige piek van juli 2022 gepasseerd.
‘Het moest er een keer van komen’, zegt econoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat woensdag de nieuwe cijfers over de huizenprijzen publiceerde. Volgens het rekenorgaan staat de zogeheten prijsindex voor bestaande koopwoningen in april op een stand van 133,9. De vorige piek lag op 132,9. ‘De rentes zijn gestabiliseerd, de lonen stijgen en mensen hebben nog veel spaargeld achter de hand uit de coronapandemie. Dat jaagt de huizenprijzen aan’, zegt Van Mulligen. ‘Zeker op een markt waar de onderliggende druk door het beperkte aanbod hoog is.'
Oververhitting
Het markeert het begin van een nieuwe verhitte periode op de Nederlandse huizenmarkt. In 2022 leek de situatie, na jaren van recordprijzen, te stabiliseren toen de hypotheekrentes stegen. Door een verdrievoudiging van de meeste tarieven stegen de maandlasten plots fors en konden kopers in de meeste gevallen minder lenen.
Nog altijd zijn de hypotheekrentes fors hoger dan het historisch dieptepunt in 2021. Voor de populairste hypotheekvariant, die met een rentevaste periode van tien jaar, betalen huizenkopers nu gemiddeld 4,35%, meldde Van Bruggen Adviesgroep donderdag. Dat is nog altijd bijna een verdrievoudiging ten opzichte van drie jaar geleden.
Desalniettemin worden huizen nu duurder. In april waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 7,5% hoger dan in dezelfde maand in 2023, meldde het CBS woensdag. ‘Het klopt dat de hypotheekrentes nog altijd hoger liggen dan enkele jaren geleden’, zegt Sander Burgers, woningmarkteconoom bij ING. ‘Maar de flinke loonstijgingen van het afgelopen jaar bieden tegenwicht aan de hogere rente. Onder de streep neemt de leencapaciteit toe, wat zich vertaalt in hogere biedingen en dus ook hogere huizenprijzen.’
Jubelton
Burgers wijst erop dat de cao-lonen in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 7% hoger lagen dan vorig jaar in die periode. Daarnaast zijn er volgens experts meer ontwikkelingen die de hogere prijzen verklaren. Het consumentenvertrouwen is weliswaar relatief laag, maar steeg in april voor de achtste maand op rij. Ook hebben veel Nederlanders spaargeld achter de hand uit de coronapandemie en kunnen sommige huizenzoekers nog altijd de jubelton inzetten, de belastingvrije schenking van ouders voor de aankoop van een woning.
Tot slot zijn leennormen voor sommige huishoudens dit jaar verruimd, stelt CBS-econoom Van Mulligen. ‘Hoewel de economische groeicijfers misschien wat tegenvallen, zitten we niet in een zware economische crisis. Er is nog steeds veel geld beschikbaar. Meer geld betekent ook hogere prijzen.’
‘Wordt weer overboden’
Makelaars en woningmarktvorsers anticipeerden de afgelopen weken dan ook al op nieuwe prijsrecords. Banken zoals ABN Amro, ING en Rabobank voorspelden eerder al dat de huizenprijzen dit jaar verder gaan stijgen. Makelaarsvereniging NVM stelde halverwege april dat de druk op de markt in de eerste maanden van het jaar toenam omdat er steeds minder huizen te koop kwamen. De NVM-leden zien dat de concurrentie tussen kopers weer toeneemt, met meer bezichtigingsaanvragen en biedingen.
‘In algemene zin is de koopbereidheid weer heel groot’, zegt Frank Verveer, makelaar en voorzitter van de NVM-afdeling in Utrecht. Waar vorig jaar nog weleens kon worden onderhandeld met de verkoper, worden vrijwel alle huizen nu weer verkocht bij zogeheten inschrijving. Ook ziet hij bij sommige woningen wachtlijsten voor het aantal bezichtigingen. ‘Het gevolg daarvan is dat bij zo’n acht à negen op de tien panden weer wordt overboden.’
Verveer ziet ‘op sommige plekken’ in de provincie al recordbedragen als het gaat om transacties, waarbij alle extra kosten worden meegerekend. Die meldde het CBS woensdag nog niet. De gemiddelde transactieprijs in april was bijna €436.000, nog ver van het record van ruim €446.000 uit augustus 2022. Maar in tegenstelling tot de prijsindex corrigeert het CBS deze transactieprijzen niet voor onder meer woningtype en -locatie. Ze kunnen hoger uitvallen in een maand waarin bijvoorbeeld veel grotere, duurdere huizen van eigenaar wisselen.
Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat in de eerste vier maanden van dit jaar ruim 60.000 woningen zijn verkocht, 13% meer dan vorig jaar. Experts verwachten dat de stijgende lijn in het aantal transacties dit jaar doorzet, om in 2025 weer af te vlakken. ‘Dit komt niet door een wegvallende vraag, maar door een opdrogend aanbod’, zegt ING-econoom Burgers.
Bron: fd.nl