Klijsen Makelaardij
Naar de homepagina Menu

Nieuws en actualiteiten

NVM: woningmarkt na 2 maanden lockdown nog steeds op peil

Dit blijkt uit analyses van Brainbay, een dochteronderneming van NVM. “We baseren ons op cijfers, en die zijn glashelder. Het lijkt erop dat woningzoekenden nog steeds in mogelijkheden denken. Daarnaast is de rente nog steeds laag en speelt ook het seizoen een positieve rol”, aldus voorzitterOnno Hoes.

De nieuwste woningmarktstatistieken laten verder zien:
- het aantal te koop gezette woningen ligt vergeleken met het begin van de crisis in precies dezelfde periode 1,4% hoger dan een jaar geleden;
- het aantal dagen waarbinnen een woning verkocht wordt, ligt gemiddeld op 29. Een jaar geleden waren dat nog 42 dagen;
- de vierkante meterprijs van (verkochte) woningen is tussen half april en mei licht gestegen met 1,1% in vergelijking met de maand voor de lockdown. Een gemiddelde woning kost nu 333.000 euro. In vergelijking met een jaar eerder is dit landelijk 7,7% hoger.

Links: het aantal te koop gezette woningen per week bij NVM-makelaars afgezet tegen de oranje lijn van het gemiddelde aantal te koop gezette woningen per week voorafgaand aan de periode van social distancing

Rechts: het aantal verkocht-onder-voorbehoud woningen per week bij NVM-makelaars afgezet tegen de oranje lijn van het gemiddelde aantal verkocht-onder-voorbehoud woningen per week voorafgaand aan de periode van social distancing.
Bron: Brainbay

Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen: “Mensen zijn nog steeds bezig met hun huis: men denkt juist in deze tijd aan het verbouwen van hun woning en het verlagen van hun maandlasten, waardoor er veel beweging is in de hypotheekmarkt. Anderen besluiten toch voor verkoop te gaan, en kopen een woning die beter aan hun wensen voldoet. Het is onverminderd druk op dewoningmarkt”.

Airbnb

Het aantal vrijgekomen huurwoningen ligt in met name toeristische steden en regio’s zo’n 13% hoger

dan in de weken voor de crisis. Vergeleken met vorig jaar is dit zelfs 21% meer. Dat is opvallend. Afname van het gebruik van Airbnb lijkt een logische verklaring, zoals in Amsterdam en Den Haag (29% meer aangemelde huurwoningen dan vorig jaar in dezelfde periode). Pieken zijn er ook in Zuid- Kennemerland (Haarlem), Noord-Kennemerland en Noordwest Friesland (Leeuwarden) met respectievelijk 49%, 57% en 72%. Uitschieters zijn Dordrecht (94%) en West-Friesland (210%).

Toename van het aantal in verhuur gezette woningen week 12 t/m 19 2020 in vergelijking met zelfde weken van 2019

Expats

In de hele dure prijsklassen ziet NVM een afname in het aantal huurpanden. En er is een afname van het aandeel expats/internationals (ten opzichte van het totaal aantal verhuurtransacties) dat een woning heeft gehuurd sinds de uitbraak van corona: van 21% naar 14%. Voor de vier grote steden en Eindhoven is het percentage gedaald van 55% naar 44%.


Terug naar het overzicht

www.klijsen.nl maakt gebruik van cookies - lees meer of sluit deze melding